Hogyan rendelkezhet

Adója 1 %-ról
Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

Adózási információk

 

Adód 1%-ának felajánlása Neked semmibe sem kerül, a menhely állatainak azonban az ÉLETET jelenti!
Mint minden civil állatvédő szervezet számára, a Mi számunkra is elengedhetetlen az szja-ból befolyó 1%-os adomány. Kérünk minden állatbarátot, hogy támogassa munkánkat.
Adószámunk: 19201649 – 2 – 14

Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2022. május 20-áig, az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Magánszemélyként idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek.

Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2021-as személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A 2021-ben befizetett adóelőlegeket visszatérítették azoknak az SzJA befizetőknek akik (némi egyszerűsítéssel) 2021-ben családi pótlékra voltak jogosultak. Fontos tudni, hogy idén is minden ugyanúgy működik az adó 1% tekintetében, mint az előzö évben :
• a kedvezményezetteknek ugyanúgy kell adóbevallást készíteniük, mintha kedvezményben nem részesültek volna és ugyanúgy rendelkezhetnek az 1 +1 %-ról, mint az összes többi adófizető polgár.
• az ő esetükben az 1 + 1 % fedezete költségvetési támogatás lesz, tehát a visszatérített, vagy visszatérítendő összeg nem csökken a felajánlott 1 + 1 % összegével,
• Az általuk felajánlott 1 + 1 %-ot az állami költségvetés fizeti meg a kedvezményezett civil szervezetek számára.

elektronikusan

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 21EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
Papíralapon

Papíralapon postán, vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 20EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2021. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, a nyilatkozathoz csatolni kell a meghatalmazást.

Nyilatkozat letöltése

Határidők

Fontos, hogy a 2022. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Nyilatkozat

Az szja 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán dönthet úgy, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheti, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1%-os összegből. Ha elektronikus tárhellyel rendelkezik, elektronikusan is tájékoztatjuk a felajánlott összeg kiutalásáról.

Ennyi időd van rendelkezni

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp