fbpx

fontos információk

Örökbefogadás
KutyákMacskák
Az örökbefogadás első lépése

Örökbeadási feltételeink

A kutya számára nem egy otthont, hanem a legjobb otthont keressük. Állatvédelmi tevékenységet folytatunk, nem célunk az, hogy minél több kutyát adjunk örökbe és minél kevesebb legyen a telepen. Ha a kutya tartására szánt területet és az életkörülményeket , vagy a gazda elkötelezettségét egy árva kutya befogadására az alapítvány nem tartja megfelelőnek, akkor az örökbefogadás meghiúsulhat.

Az örökbe adásnál a következőket is figyelembe vesszük: több jelentkező esetén az örökbe fogadni kívánt kutyus látogatásainak gyakoriságát, várható elhelyezés körülményeit, illetve melyik gazdajelölt fordul több empátiával védenceink felé, illetve a legfontosabb, hogy a kiválasztott kutyus korától, fajtájától, természetétől függően, melyik gazdi képes a szükségleteit (esetlegesen speciális táplálkozás, orvosi ellátás, mozgás, szükség szerint kutyaiskola, különös ápolást igénylő hosszú szőrzet esetén kutyakozmetika) a legmegfelelőbben ellátni. Döntésünket ennek megfelelően nem befolyásolja a jelentkezés időpontja, kizárólag a kutya érdekeit vesszük figyelembe, alapítványunk tagjai minden esetben az állatok jólétét tartják szem előtt.

Gyakori kérdések 
Az örökbefogadás költsége

Az örökbefogadás díja hozzájárulás a következő költségeinkhez:

 • Oltások (Parvo oltás, kombinált oltás, kennelköhögés elleni oltás, veszettség elleni oltás – koruknak megfelelő mennyiségben)
 • Féreghajtás
 • Ivartalanítás (Felnőtt kutyák esetében már ivartalanítva kerül a kutya gazdához, kölyökkutya esetében 8 hónapos korában vissza kell hozni az állatorvosunkhoz – velünk egyeztetett időpontban (ennek már nincs plusz költsége). Ha ez nem történik meg akkor az örökbefogadási szerződés alapján visszahozzuk a kutyát a befogadótól!
 • Chippezés
 • Szív és bőrféreg szűrés (ha szükséges kezelés)

Ezek a tételek nagyjából 70 000-80 000 Ft-nyi összeget tesznek ki, amibe nincs beleszámolva a kutya tartási költségei. Mi ennek a töredékét kérjük támogatásként örökbefogadáskor, jelenleg 25 000 Ft-ot.

Macskák

A cicák kollégánknál tekinthetőek meg, illetve kollégánktól lehet informálódni:
Gőgös János telefon: +36204746848

Örökbefogadható állataink

Örökbefogadható állataink itt találhatóak:  https://www.flickr.com/photos/siofokiallatvedo/collections

 

Kizárólag olyan gazdának adunk örökbe kutyát, aki képes a mai kor állattartási normáinak megfelelően gondoskodni és ellátni egy állatot!

 • Kölyköt, kistestű vagy rövidszőrű kutyát nem adunk folyamatos udvaron tartásra! (a kutya napközben szabadon lehet az udvaron és a lakásban is, de éjszaka a gazdik életterében a lakásban alszik)
 • Családi ház esetén megfelelő magasságú és állapotú, a kutya szökését megakadályozó kerítésnek szükséges lennie!
 • Az állatot megkötni, folyamatosan kennelben tartani nem engedjük!
 • Az örökbefogadó köteles az állatot megfelelően táplálni és gondozni (féreghajtás, kullancs- és bolhairtás), gondoskodni kell a kötelező védőoltások beadásáról és szükség esetén orvosi ellátásról.
 • Minden ivarérett kutyát korának, állapotának megfelelően oltva, transzponderrel ellátva,  ivartalanítva adunk gazdához, a kölykök örökbefogadása esetén a 8 hónapos kort betöltött kutyákat előzetes időpont egyeztetés után ivartalanításra vissza kell hozni. 
 • Albérletbe/bérlakásba/nem saját tulajdonú ingatlanba nem adunk örökbe állatot.
 • Kutya csereprogram nálunk nem létezik, aki az általa gondozott kutyát leadja menhelyünkre, az ne számítson egy másik kutya örökbe fogadására sem.
 • 18 év alattiaknak nem fogadhatnak örökbe állatot
 • Az érdeklődő, látogató akkor számít gazdajelöltnek, ha azt visszaigazoltuk. Enélkül az állat gazdakereső státuszban van.

Ha az örökbefogadó nem megfelelően tartja az állatot, az Alapítványunk intézkedik a kutya tulajdonjogának visszaszerzéséről, a feltételeket súlyosan megszegők ellen feljelentéssel élünk.
Az állat befogadását követően az állattartás minden teendője, felelőssége és költsége egyedül az örökbefogadót terheli. Célszerű végig gondolni, hogy tudja-e vállalni ezeket a kötelezettségeket, képes-e a kutya ellátását, szükség esetén orvoshoz jutását, annak költségeit  az állat élete végéig megoldani.

Facebook üzenetben-kommentben érdeklődést nem tartjuk komoly érdeklődésnek! A menhelyen történt látogatás és a kutyával való személyes megismerkedés után tekintjük az állatot „gazdajelöltesnek”, amennyiben megítélésünk szerint a „jelölt” jó gazdája lenne egy életre. 

Külön említést érdemel, hogy ha idős ember vállal kutyát, azt előrelátó módon, ne csak saját érdekeiket figyelembe véve tegye. Gondolunk itt arra, ha egy aktivitásából már sokat vesztett néni vagy bácsi mindenképpen csak kölyköt, kifejezetten fiatal állatot szeretne magához szoktatni, ezt sajnálatosan sok negatív tapasztalatunkból okulva nem tartjuk helyénvalónak. Egy kiskutya tanítása rengeteg energiát, következetes, néha erélyes nevelést követel, ennek hiányában súlyos viselkedésbeli problémák merülhetnek fel az állatnál, amik a későbbiekben súlyosbodhatnak is, különösen, ha a gazdi megoldásként a kutya elszeparálását (megkötését, elzárását) választja, mert „ugrál”, mert „nem lehet bírni vele”. Nem beszélve arról a tényről, hogy egy idős embernek sokkal gyakrabban adódnak egészségügyi gondjai, amikor kénytelen az állatát valakire bízni (ha van kire). És ne feledjük, az örökbefogadás ideális esetben egy életre szól! Így véleményünk szerint idősek inkább nyugodtabb, idősebb, megfontoltabb kutyust válasszanak társnak, ne szeleburdi kölyköt.

Az örökbe fogadás feltételeinek megbeszélése,  a kiválasztott kutyával való megismerkedés, és a leendő gazdival a kutya további tartásának megbeszélése után mi visszük ki a gazdihoz, személyesen is meggyőződve arról, hogy valóban megfelelő helyen lesz új otthonában. Siófokra és 50 km-es körzetébe adunk örökbe kutyusokat. Távolabbra helyi állatvédő szervezettel egyeztetve tudunk kutyát adni, amennyiben Ők vállalják az elő és az alkalmankénti továbbellenőrzést.

Az örökbefogadási procedúra a kutya általunk történő házhozszállításával és az örökbefogadási szerződés kitöltésével fejeződik be. A tőlünk örökbefogadott kutya nem egy tárgy, továbbajándékozni nem lehet! Probléma esetén minket kell értesíteni, és ha nem maradhat tovább, akkor hozzánk visszahozni.

Szeretnénk minden gazdit kérni, hogy folyamatos visszajelzést küldjön a közös élet alakulásról és ne vegye zaklatásnak az utóellenőrzéseket. (Gazdik facebook csoportja: https://www.facebook.com/groups/siofokigazdik)
Amennyiben nem vagy még 18 éves, kérjük a szüleid érdeklődjenek!
Kérünk minden befogadót, hogy a kutya chipjének regisztrációs adatait az állatorvosnál MINDIG, minden változás esetén (cím, telefonszám) aktualizálják!

Macskák