fbpx

Rólunk

Az állatmenhelyről
ÖrökbefogadásAdományozás
Alapítás: 1994

Siófoki Állatvédő Alapítvány

Történetünk

Alapítványunk 1994-ben néhány Siófokon és környékén élő állatszerető ember kezdeményezésével alakult, hogy segítsen az elkóborolt, elhagyott állatokon, biztosítsa élelmezésüket, egészségügyi ellátásukat, megfelelő elhelyezésüket egy új családban. 2004-től közhasznú alapítványként működünk.

Menhelyünk közel másfél évtizede, az első időszakban történt költözés után Balatonszabadi határában, a volt szeméttelep szomszédságában kapott területet. Telepünk az alapítás óta folyamatos fejlődésen ment keresztül, próbálta kiszolgálni az egyre növekvő, hatalmas igényt az állatok elhelyezésére. Számtalan kennellel, kifutókkal, kiskutyáink számára épített zárt, fűthető épülettel, betegeinknek fűthető lakókonténerekkel, illetve új beteg karanténnal, dolgozóink számára szociális helységekkel bővültünk.

Mivel a Balaton déli partján, illetve Somogy megye északi részén egyáltalán nincs sem állatvédő szervezet, sem állatmenhely, hiánypótló feladatot látunk el. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi időszakban évente 450-500 kutyát, és legalább 30-40 macskát fogadunk be, illetve adunk örökbe. A menhely létszáma átlagosan 170-180 kutya, és 50-60 macska. Szinte folyamatosan 30-40 kölyökkutya és kismacska kerül gondozásunkba a különböző korú, nagyságú és természetű felnőtt állatok mellett.

 

Minden állatot oltásokkal, mikrochippel és ivartalanítva adunk örökbe, egy részük Siófok 60-70 km- es környezetében, másik részük partnerszervezetek segítségével külföldön kerül gazdához. Minden gazdához került kutyánkat  utólag is ellenőrzünk, a külföldi állatvédőktől pedig rendszeresen visszajelzéseket kapunk kis védenceink új életéről.

A menhelyen élő állatok takarítását, etetését, egészségügyi kezelését, szocializálását, fizikai és lelki rehabilitációját naponta 4 fő gondozó személyzet és 1 fő szállítással, élelem beszerzéssel, állatbefogással foglalkozó munkatársunk látja el, az adminisztratív munkákat, örökbeadások, egészségügyi ellátás koordinálását a felelős vezető végzi.  Örökbe fogadható kutyusainkról egy részletes leírásokat, fotókat tartalmazó adatbázist vezetünk, amelyet önkénteseink segítségével folyamatosan frissítünk.

Rendszeresen részt veszünk városi rendezvényeken, iskolákban, könyvtárban, idősek otthonában tartunk előadásokat, vagy egyszerű, kutyasimogatós látogatásokat, mert az állatvédelem, a felelős állattartásra nevelés iránt is elkötelezettséget érzünk. A menhely minden délután nyitva áll a látogatók előtt, rendszeresen rendezünk sétáltatós és örökbefogadó napokat, amelyek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, rengeteg a látogatónk, nagyon sok gyermekes családnak, időseknek és fiataloknak nyújtunk hasznos, és nem utolsó sorban élményekkel teli, szívet melengető időtöltést.

Évente szervezünk találkozót az örökbe fogadott kutyusaink és gazdáik számára, ahol újra viszontláthatjuk régi kedvenceinket és osztozunk a gazdik örömében.

Működésünk finanszírozása adományok, önkormányzati támogatások és SZJA 1% felajánlás segítségével történik, legnagyobb kiadásainkat  pedig az állatok élelmezése, orvosi ellátása, közüzemi számláink, illetve alapítványunknál főállásban dolgozó 8 fős személyzet bérköltsége  jelenti. Minden pályázati lehetőséget próbálunk megragadni, hogy jobbá, élhetőbbé tegyük menhelyünk lakói számára az életet.

Önkénteseink és dolgozóink számára ez nem csak egy munkahely, vagy hobbi, hanem egy életforma, gondolkodásmód, amely gyakran magánéletünk, szabadidőnk feláldozásával jár és családi támogatás nélkül nem működhetne, mégis olyan – néha szomorú, de szerencsére gyakrabban örömteli – élmények részesei lehetünk, annyi szeretetben lehet részünk, amely a minden napi gondok és nehézségek ellenére bőségesen kárpótol minket.

Minden, munkánkat támogató, velünk együtt segíteni akaró emberrel, szervezettel örömmel osztozunk  élményeinkben, sikereinkben.

Ami hajt minket

Küldetésünk

Számtalan balesetes, sérült, beteg állat kerül hozzánk, amelyek állatorvosi ellátását, gyakran költséges ortopédiai műtéteit finanszírozzuk, illetve hetekig, időnként hónapokig utókezeljük magunk is az állatorvosunk instrukciói alapján. Senkiről nem mondunk le, minden betegnek megadjuk az esélyt, hogy állapotához mérten a leggondosabb ellátásban legyen része. Ebben hatalmas segítségünkre vannak privát személyek és partnerszervezeteink adományai.

Fogadj örökbe

Adományozz

Ments meg egy életet

Miért örökbefogadás?

Megmented

Hazánkban a becslések szerint jelent pillanatban 1,5-2 millió gazdátlan kutya él, a gazdátlan macskák számának megsaccolására pedig már senki sem vállalkozott. Ezen állatok nagy része az utcán próbál meg életben maradni, a szerencsésebbek menhelyen, a szerencsétlenebbek pedig gyepmesteri telepeken, autók kereke alatt vagy kihűlve – éhen halva végzik.

Mindenféle állatot találsz menhelyen

Ha menhelyről fogadsz be kutyát-macskát, nem csak rajta segítesz, hanem azon a másik állaton is, akit a helyére be tudunk fogadni az utcáról vagy a gyepmesteri telepről. Egy menhelyen ezen kívül ugyanúgy választhatsz, hogy kölyökkutyát-cicát szeretnél-e, vagy már idősebbet, illetve fajtatiszta kutyákat ugyanúgy lehet találni!

A legjobb egészségügyi állapotban vannak

Nem utolsó szempont, hogy a menhelyi kutyák a lehetőségekhez képest a legjobb egészségi állapotban vannak, élősködök nélkül, a koruknak megfelelő oltásokkal és oltási könyvvel, azonosító chippel, ivartalanítva kerülnek gazdáikhoz.

"ebadó" mentesség

Az örökbefogadott, chipezett, ivartalanított kutyák után nem kell ebrendészeti hozzájárulás, „ebadót” fizetni!

A legmegfelelőbb társ

Olyan kutyusod lehet, ami tökéletesen megfelel az életviteleteknek, habitusodnak. A gondozók, önkéntesek segítenek kiválasztani a családnak legmegfelelőbb állatot.